Novi Sad
20.06.2014.
09:34 > 13:46
Dežurno osoblje u Kliničkom centru Vojvodine od ove nedelje više ne dobija hranu na račun budžeta namenjenog za ishranu pacijenata, nakon kontrole koju je u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavio Fond za zdravstveno osiguranje, saznaje 021.
  • Istina

    16.08.2014 13:39
    neka su im ukinuli
    Smenski rad se ne obracunava nikako drugacije nego tako sto se 12 sati smene pomnozi sa cenom satnice. Dodatak za nocnu zmenu, konkretno za medicinske sestre, je sveg 400 dinara. Dodatak na nedelje isto tako dodje.to ti je mesecno plafon 3000 reko plate. To su jedini dodatci na mom obracunskom listicu, ostale stavke su odbitci. Nema nigde toplog obroka! Da mogu uslikao bih i okacio. A lekari i dezurne vise sestre dobiju debele pare, o kojima muljaju i lazu, naravno, subota i nedelja im se posebno debelo plati. Ja sam jedan od onih koji se raduje sto su ukinuli obroke lekarima. Oni u fulu posebno skuvan obrok za njih, a ja radim sam u smeni n a 20 pacijenata dnevne i nocne, i ne dobijem ni koricu hleba. A znate li ko se prvi zalagao da se ukinu pare za topli obrok? Gospoda dezurni doktori, koji su umesto para trazili da dobijaju hranu u dezurstu. I ukinuse nam, svima.. E jos jedna stvar, za sve prethode komentare! Nasa zemlja, sistem, je u totalnom haosu.Svi smo u g do guse. Verujem da ovde ima svih bransa, raznih profesija. Eto meni limar, rudar, vodoinstalater, do sad nikako nije trebao. Sa molerima sam imao negativna iskustva, kao i sa teteama na salteru, ali ne generalizujem nikoga!! Svugde ima propusta, samo sto je zdravstvo jedna od bransi sa kojima se svi najcesce susrecu, naravno neki sa negativnim neki sa pozitivnim iskustvima, pa otuda opste prohvacen model ponasanja: bacimo drvlje i kamenje na radnike u zdravstvu, sve je to bagra. Pa dokle bre vise!
  • ja

    24.06.2014 11:45
    isuviše truda oko praznih stvari
    ne treba mnogo rasporavljeti oko hrane
    organizovano je uz popust
    1.doručak kod Lelena 8,30h /traje pola sata/
    2, ručak "zlatna medalja" 13-14 h
    3. Večera " Knin" 19-19,45
    Pomenui lokali su blizu, organizovan je popust od 30% na količinu obroka. U navedeno vreme mole se pacijenti da imaju strpljenja dok se dežurni ne vrate na radna mesta
  • 23.06.2014 15:32
    Novosadjanka
    Onda neka iskazu koji deo plate je topli obrok posto taj deo ne sme da bude oporezovan, a za vase obavestenje dezurstvo anesteziologa traje 25 pa i 26 sati a ne 24!!!
    Hrana mi ne treba tj. ni dosada nisam jela te splacine ,hvala, ali se pitam kako to da u Beogradskim bolnicama svi imaju hranu, stimulaciju i skidaju im samo 5% solidarnog poreza,ima li odgovora na ta pitanja.
  • @istina je da nije - Onda si

    22.06.2014 21:30
    Na mojoj klinici se svakih 24 h smenjuje ekipa koju cine 2 lekara i 1 med. sestra. Sad znas iz prve ruke, da ne nagadjas. Naravno klinike su uredjene razlicito, ali svugde gde postoji dezurni lekar, mora da ga prati makar jedna dezurna sestra, jer smenske sestre imaju vec svoje obaveze.
  • 22.06.2014 14:52
    Žica u glavi
    Ljudi moji posle svega što sam pročitala pitam ja vas šta da radim? pre 8 go. sam operisala glavu i odnedavno mi viri neka žica iz glave i dal sad ići ili ne ići u taj k.c.a žica možda i sma nađ svoj put,il tamo il ovamo,đavo boh ga znao,izeš doručak a šta ću ja sa viškom materijala u glavi
  • istina je da nije

    22.06.2014 14:06
    Onda si
    ipak lekar, jer samo oni dezuraju 24 sata.
  • ovo je istina

    22.06.2014 12:28
    @Istina je....
    Nisam znao da si sestra, ali to ništa ne menja. Ionako nemate pravo na dodatni obrok koji vam je već uračunat u nadoknadu za dežurstvo.

    Ništa ja ne glumatam više od tebe.
    Razliku između smenskog rada i dežurstva znam. Pošto nemaš vremena, ja ću objasniti. Smenski rad je plaćen kako je plaćen, "po propisima" (dnevni i noćni, različite tarife), a za dežurstvo su obezbeđene nadoknade u koje ulazi obrok. U smenskom radu je to uračunato u zaradu.

    Taj koga muka nije naterala da dođe da TEBE vidi, već to želi, MORA biti upućen na psihijatriju DIREKTNO! Sreća "ministar" Dr. Death najavljuje da vas ima previše, pa ti pali i "usreći" nekog drugog, a nama ostavi da se bavimo gušterima, ne može biti gore od tebe! Ups, da možeš da zapališ već bi to uradio.

    Možda jesam jedan u milion, ali više neću biti! Dosta je više javašluka na svim stranama, pa tako i u bolnici. Ja svoj posao odgovorno obavljam jer nemam drugi izvor prihoda. Hoćeš da kažeš da ja ne treba tako da se ponašam, već da se ugledam na tebe?
    Nismo jedini na svetu ti i ja! Ja to vidim, ali ti...

    GARANTUJEM da ti nisi proveo cela 24h na DEŽURSTVU, da si stalno dostupan i uslužan! Može i imenom, prezimenom, čašću, glavom, kako god hoćeš! Za obroke sam već rekao da me ne zanima šta sa njima radiš! Rekao sam da je PRAVA istina da su ti obroci uračunati u plati ili dežurstvu. To što si "mekog srca" da deliš obroke radnicima nižeg platnog razreda NE MOŽE da te rehabilituje za ono što si pisao o pacijentima! Tebi jednostavno nije mesto tu!
    Hajde da citiramo:
    "Jedva cekam da vas vidim bolesne tamo pa da kazem "Aha, da cujem sad tu Vasu (internet) "hrabrost". Da Bog da da na red u bolnici cekali godinama."

    Ti ne bi smeo ni portir da budeš u bolnici!
    Dobro smo i živi ko nas leči!

    Otkud ta potreba da braniš neodbranjivo? Zašto rezerva da nemaš vremena ako si u pravu? Zašto se tako potpisuješ kad ne govoriš istinu? Zašto si ovde umesto nekom da "pomažeš"?

    Stvarno, teško nama!
  • Istina je....

    22.06.2014 11:21
    @ovo je istina
    Mrzi me da se raspravljam jer ne razumeš o čemu pričam, teraš svoje i glumataš "smirenog i razumnog" lika. Eto, vidiš da se ne razumeš u problematiku jer NIJE ISTINA DA, citiram "Mada, pošto samo dežurni lekari imaju pravo na taj obrok, ne znam koga foliraš". I sestre su dežurne, ne samo lekari. Drugi put, pre nego kreneš da izigravaš "spasitelja i edukatora", raspitaj se malo. Takodje moras napraviti razliku izmedju smenskog rada i dezurstva. Da imam vremena da se sada bavim tobom, objasnio bih ti u par recenica. Ali, imam preča posla.
    Citiram: "Niko ne dolazi u bolnicu zato što želi već ga tera neka muka". NIJE TAČNO. Svrati nekad pa da vidis ko sve i zbog cega dolazi. Budi moj gost, dobices i obrok.
    Citiram: "Satima i satima sam strpljivo čekao redove, gledajući kako stalno prolaze neki "samo da pitaju nešto"! Nisam uopšte agresivan i nijednom se nisam bunio." Respect! Ti si onda jedan u milion. I jos nesto. Kao neko ko dezura 24h NIKADA nisam uzimao obrok namenjen meni, nego ga uvek dam onima koji na taj obrok nemaju pravo, a imaju manje novca od mene da bi ga sami priustili. Kada ovo kazem, mislim na spremacice, bolnicare i pratioce bolesnika. Eto, to je istina.
  • Danas ovako

    22.06.2014 06:00
    Do juče svakako

    Japanci štede kada imaju,mi štedimo kada nemamo više ništa...

    Decenijama se kralo u svim segmentima društva(pa tako i u zdravstvu),od spremačice pa sve do vrhova vlasti a ta "samoubilačka zabava" se i dalje odvija.

    Zato danas,ni lekari ni sestre nemaju ni ono najosnovnije za život i rad.

    Naša komšinica,skoro otišla u penziju,ceo život je sa Kameničkog instituta dovlačila kući wc papir,sapune i ostalu hemiju,rukavice,lekove a bila je samo na dnu hijerarhije kao spremačica.

    Koliko su tek trpali sebi u džep oni gore...

    O javnim preduzećima i eliti,da se i ne priča.
    Oni su posebna kategorija...



  • ovo je istina

    22.06.2014 01:51
    @Istina je....
    Zašto takav ton i vređanje? To mnogo govori o tebi.

    Nigde ja nisam zamerio taj obrok, niti sam rekao da su uslovi rada idealni.

    Napisao sam ono što je stvarno istina, povučen isključivo tvojim nick-om. Ako misliš da sam rekao neku neistinu, onda kaži! Ja sam tebi jasno rekao šta nije istina, i vidim da me nisi demantovao.

    Ne mora da znači da si lekar, ali ako radiš u jednoj humanitarnoj ustanovi sa takvim stavovima, onda ti tu nije mesto. Mada, pošto samo dežurni lekari imaju pravo na taj obrok, ne znam koga foliraš. Stvarno tragično ko nas leči! Niko ne dolazi u bolnicu zato što želi već ga tera neka muka. I onda naleti na takve iskompleksirane likove i poželi da je odmah otišao kod privatnika, a ako nema novaca onda je i Lisje bolja adresa, nego tebe da sretne.

    Nesretnom igrom slučaja zaista znam kakvi su uslovi u bolnicama. Satima i satima sam strpljivo čekao redove, gledajući kako stalno prolaze neki "samo da pitaju nešto"! Nisam uopšte agresivan i nijednom se nisam bunio.
    Imam pravo da komentarišem baš kao i ti.
    Je*ala tebe ta hrana, ako ti je toliko stalo do nje! Ja nisam kukao za svoj obrok i nisam tebi gledao u tanjir! Je li ovo jasno?
    Samo sa nick-om "Istina je...." ne možeš baš tako da iznosiš neistine! Je li ovo jasno?

    Cenim ja lekarski posao, kao i svaki drugi koji je nezahvalno obavljati u ovim trulim uslovima! I ja korektno radim svoj posao jer drugi nemam i ne kažem da je najsloženiji na svetu i da samo meni treba dati. Svi smo mi u istim go*nima.
    Zanimanje cenim, a tebe kao čoveka, isključivo zbog do sada napisanog, prezirem!
    Je li ovo jasno?
  • Istina je....

    21.06.2014 15:37
    @ovo je istina
    Prvo. Ako radim u bolnici, ne znaci da sam lekar. Druga stvar je ta sto svi vi ili vecina vas, cija je guzica u pitanju, a kada dodjete u bolnicu, pozivate se na Hipokratovu zakletvu. Niko od vas pametnjakovica se ne pita kakvi su uslovi u bolnici. Vazno je da komentarisete ko kada i koliko jede. Kada cekate u redu, napravite frku kao da umirete a kada cekate u pošti....ćutite i čekate. Prema tome, nemate pravo da komentarisete temu o kojoj pojma nemate. Mozete samo da nagadjate. I jebala vas bolnicka hrana. Svoj deo poklanjam vama gladnima. Sram vas bilo.
  • ovo je istina

    21.06.2014 11:29
    @Istina je....
    "Jedva cekam da vas vidim bolesne tamo pa da kazem "Aha, da cujem sad tu Vasu (internet) "hrabrost". Da Bog da da na red u bolnici cekali godinama."

    Ako zaista radiš u bolnici i u stanju si ovo da izjaviš, onda nam je zbog tebe i sličnih ovako stanje u zdravstvu! Nije tu samo sistem kriv, dok postoje takvi napredni produkti negativne selekcije!

    Sećaš li se Hipokratove zakletva? Da ti ponovim:

    U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti.
    Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje.
    Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno.
    Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika.
    Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri.
    Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.
    Moje kolege će biti braća.
    U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.
    Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka.
    I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti.
    Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast.

    Svojom prethodnom izjavom si je baš potvrdio. Zato nam je i tako!

    Inače vam topli obrok nije ukinut već uračunat u zaradu, kao i meni i 90% zaposlenih u raznim firmama. Za dežurstvo dobijate nadoknadu u kojoj je uračunat i obrok, kao što i ja dobijem u dnevnici, koju ponekad zaradim. Tog dana mi se inače odbija topli obrok iz plate, jer je već uračunat u dnevnici.
    Niste jedini koji ste malo plaćeni i koji morate mnogo da radite, ima nas još.

    E, ovo je istina.
  • Istina je....

    21.06.2014 08:30
    Odgovor osobi "V"
    JA radim u bolnici. Još pitanja?
  • Vex

    21.06.2014 08:24
    ...
    Ja kako znam za sebe plaćam sebi obrok. Čak i osnovnoj školi sam plaćao.

    Ne znam u čemu je problem. I ja isto dobijam novac za topli obrok. Odem u menzu firme i jedem.

    Zaista je glupo da RZZO plaća tople obroke medicniskom osoblju.

    Da rade u teškim uslovima - rade. Eno na sajtu DZ Novi Sad. Mesečni budžet 17 miliona a od toga 16 na plate ide. Šta može tako velika ustanova sa milion dinara? Jedva da nabavi potrošni materijal.
  • alxxl

    21.06.2014 03:53
    problem
    problem je u tome, što ste (komentatori) potpuno pobrkali stvari. svi iz svog ugla, i to duboko emotivno.

    prvo: svi oni koji su imali negativna iskustva sa zdravstvenim sistemom (a bogami ja jesam!) su zaboravili, da sem u pojedinim slučajevima nisu imali problem sa ljudima, nego sa sistemom. postavljeni sistem je kriv za zakazivanja i redove čekanja, za nedostatak lekova, potrošnog materijala, stanje u bolničkim sobama - tj. političari i politika države.

    drugo: i oni negativni slučajevi, gde jeste zdravstveni kadar kriv, potiču u suštini od frustracije, gde svakodnevni životni problemi, pritisci, mobing i materijalno "blagostanje" već su nagrizli humanost i mogućnost tolerancije prema nestrpljivim pacijentima.

    i ja sam doživeo da dobijem u lice "pa šta očekujete od nas, pa baka je stara 75 godina?" - osoba je preminula od moždanog udara, ona je čekala više od dva dana da bi nju primali u bolnicu (subotica). rođenog brata su otac i vozač hitne pomoći nosali od 8 do 15 sati u KCV uz veštačko disanje, jer niko nije hteo da primi slučaj. svi mi imamo svoje priče. ali posle sam svojim očima video internu naredbu, koja je starosna granica za koju intervenciju, kako se troše sredstva (infuziju mere vagom kada se prebacuje pacijent sa jednog na drugo odeljenje). raditi pod takvim uslovima je ili podvig, ili mazohizam.

    još jednom: ovde to nije pitanje jela, sledovanja, nego politike. cilj jeste ubiti u pojam pojedinca, država sada se igra sa nama i na takav način. i podržite (bar jednom) i svog lekara i medicinske sestre i osoblje - jedino tako možemo iz ove situacije živi da se izvučemo.
  • placeno

    20.06.2014 20:27
    je
    Dezurstva se placaju. Obicnim danom, obicnom lekaru 4000, vikendom duplo vise, praznicima jos vise. Zato se svi guraju da dezuraju posebnim danima.
    Tako je barem na Betaniji.
    Kada vd hoce da Vas unizi, skine Vas sa dezurstva i time Vam smanji i platu.
    Nista novo. A sprema se i tuzba zbog toga. Znaju oni koji treba da brinu o tome.
  • v

    20.06.2014 19:53
    @Istina Je - .......
    .....da svako od Vas ovde "pametnih", kad-tad dodje u bolnicu..... Takve tada najviše volim da vidim.....Pojma nemate sa zivotom a lupate gluposti. Bolje cuvajte to malo zdravog mozga ako vam je jos ostalo. Jedva cekam da vas vidim bolesne tamo pa da kazem "Aha, da cujem sad tu Vasu (internet) "hrabrost". Da Bog da da na red u bolnici cekali godinama. Pozzz :-)

    ajde reci ko ti radi u bolnici'koga braniš?kaki posle ok?
  • v

    20.06.2014 19:49
    @Anonimus
    Neka odbiju svi da dežuraju bez obezbeđena tri obroka. Ko sem magarca može da radi 24 časa bez hrane. Da napuste dežurstvo da bi otišli negde nešto da pojedu ne mogu. Sledeća je mera ukidanje plaćanja dežurstva da bi im dali neke splačine.


    poneseš od kuće,to bar nije teško!pa ne moš uvek burek,pa picu u kantini a ovamo dobijaju lovu za topli obrok pride pa to ni na švarcvald klinici nema!
  • v

    20.06.2014 19:44
    @Nikola - Komentar
    Pozz svima....
    Evo ovako... radim u KC-u i nije istina da se hrana sprema za osoblje posebno, hranu u Kc-u osoblje nema niti je imalo, postojao je jedan obrok vise (taj po jelovniku od pre 30 godina, kao i u Betaniji ) , isti onaj kao i za pacijente ta ista porcija, koja je sledovala samo dezurnog lekara, na konto toga da radi 24h, i dobijala se kao da je na klinici jedan pacijent vise.
    A sto se tice toplog obroka vec jako dugooooo ga nema.... tako da zaposleni u KC ne dobijaju niti takozvani topli obrok, niti tu hranu o kojoj se prica. Ukinut je taj jedan obrok dezurnom doktoru, dok ostali jedu nista.....Ne dryim stranu lekarima, ali sto se hrane tako stoje stvari... Hvala,,,,,,

    ja radim u fabrici 20 godina u smenama,vikendima itd za još bedniju platu od spremačice u bolnici i jedem svaki dan paštete i leba a nekada pojedem i malo salame u sendviču od koga rak creva možeš dobiti kojeg spremim pred polazak na posao,topli obrok ne dobijam godinama a još uvek nisam umro zbog toga i ne bunim se!pa doktori moji kakvi ste i koliko radite i to što dobijate jako vam je puno!
  • alka

    20.06.2014 16:50
    Suština problema
    Vest objavljena i onda krenuše komentari -pozitivni negativni...
    A meni se čini da nije problem u toplom obroku.
    Problem je mnogo mnogo veći i kompeksniji.
    Da smo mi uređeno društvo ,da imamo bolje uslove i bolji standard, da svi mogu sebi svojim radom i zalaganjem da obezbede život dostojan čoveku nikome ova vest ne bi zasmetala, tj verovatno je ne bi ni bilo.
    Ne želim ni da branim niti da osporavam različita mišljenja ali možda bi svi trebali da se zapitamo zašto je to tako? Šta savko od nas pojedinačno može da promeni, poboljša?
    Verujem da je svako od nas doživeo da ima i dobro i loše iskustvo sa medicinskim osobljem? A zar samo sa njima?Svuda u svakom poslu ima i dobrih i loših i ljubaznih i ne ljubaznih,snalažljivih i manje snalažljivih...
    Problem je u okruženju i uslovima u kojima svi mi živimo nedostatak posla,pa samim tim i uslova za normalan život.Dok se ne stvore uslovi za kvalitetan život uvek će vest kao ova izazivati različite komentare.Kada društvo bude uređeno tek tad će se moći učiniti mnogo više na suzbijanje raznoraznih anomalija.Često smo sami skloni da nešto što je dobro kritikujemo a nešto loše hvalimo, sve u zavisnosti šta nam u datom trenutku odgovara,ali hajde da radimo na tome da svima bude dobro i da naše ocenjvanje situacija ne zavisi od trenutka.

  • -

    20.06.2014 16:44
    -
    podrzavati lekare je biti neinformisan.
    sestre jesu kao izasle iz pavicevih tv serija.

    nemedicinski kadar je taj koji ima manju platu od radnica u kineskim radnjama

    @Andrija Srek
    da ste mrdnuli tu pozadinu sada bi mogli jesti bombonjere.

    slobodno idite napolje ali nemojte ocekevati da ce vam tamo neko prati solje od kafe koje ostavite u pauzi niti da ce iko moci reci 'stavite to u gepek onih kola na parkingu'
  • Tea

    20.06.2014 16:05
    Cemu toliki negativni komentari?Volim te pametne sto sve znaju pa cak i za becke snicle i kojesta.Plate zdravstvenog kadra su sramotno male,toplog obroka odavno nema.Dezurni ne mogu po perecu,pa dezurni su,Zasto ne uporedjujete one dokone poslanike,koji jedu i kad nisu gladni,jednostavno su alavi.Zdravstveni radnici odlaze iz ove nazovi drzave.Kad vecina ode sta cete pametni kad se razbolite,a to moze svima da se desi.
  • ja

    20.06.2014 16:01
    Ne vredi komentrisati...snicle? karadjordjeva? pa ko moze da zamisli da je takav jelovnik u bolnici?! verujte mi lekari se pakuju...jedan po jedan odlazi..ovo je vredjanje inteligencije...
  • duh sa sekirom

    20.06.2014 15:59
    zajebavancija
    To je izgleda jedna mera da se ustedi...pametan neki direktor i njegov tim,pogotovo pravni,pa bti su izgubili svaku Parnicu.E TU se stedi,sad ih ponovo radnici tuze za neisplacen Rad Nedeljom.Gube stoposto sud ali oni nece da isplate nego sve puste na sud pa placaju i Troskove koji su ogromni.Tu se Stedi GOSPODO.ima jos par primera gde se Rukovodstvo bahati...
  • S O Sa

    20.06.2014 15:00
    ???
    Onda i poslanicima ukinite džabaluk u skupštinskom restoranu!!! Neka gospoda plaća punu cenu!!! Oni bar imaju odakle!!! Za razliku od njih, lekari i sestre nam veoma često zatrebaju,a boga mi više i rade od tih smradova!!!
  • Vojvodjanka

    20.06.2014 14:56
    Prijatno!
    Niko zaposlen u KC Vojvodine nema novčanu nadoknadu za topli obrok. Dežurstva se ne plaćaju. Medicinsko osoblje iz svog džepa plaća seminare na kojima se skupljaju bodovi za licencu da bi se posle diplome, specijalizacije moglo raditi.

    Pretpostavke komentatora o posebnim obrocima za lekare su pucanj u prazno.
  • VE

    20.06.2014 14:47
    Konačno smo i na to spali...u ovoj zemlji ni hrane nema dovoljno.
  • Besplatan savet

    20.06.2014 14:40
    @Slavko
    Gospodine Slavko, moje strucno misljenje je da Vi zasluzujete ozbiljan tretman na jednoj Klinici KCV blizu rampe, tamo kod ulaza blizu Sajma. I verujte mi ista ta hrana koju su jeli lekari ce biti posluzena i Vama.
  • kcv

    20.06.2014 14:00
    hvala,vise nisam gladna
    joooj,dobila sam danas jednu krofnu,bez marmelade i pojela istu.da li da je vratim?povremeno sam jela bolnicku hranu:kupus sa sojom,đuvec,pasulj sa kobasicom od neke zivotinje.becku mi nikad nisu spremili.izvinite,necu vise.
  • Istina je

    20.06.2014 13:55
    .......
    .....da svako od Vas ovde "pametnih", kad-tad dodje u bolnicu..... Takve tada najviše volim da vidim.....Pojma nemate sa zivotom a lupate gluposti. Bolje cuvajte to malo zdravog mozga ako vam je jos ostalo. Jedva cekam da vas vidim bolesne tamo pa da kazem "Aha, da cujem sad tu Vasu (internet) "hrabrost". Da Bog da da na red u bolnici cekali godinama. Pozzz :-)
  • Nikola

    20.06.2014 13:39
    Komentar
    Pozz svima....
    Evo ovako... radim u KC-u i nije istina da se hrana sprema za osoblje posebno, hranu u Kc-u osoblje nema niti je imalo, postojao je jedan obrok vise (taj po jelovniku od pre 30 godina, kao i u Betaniji ) , isti onaj kao i za pacijente ta ista porcija, koja je sledovala samo dezurnog lekara, na konto toga da radi 24h, i dobijala se kao da je na klinici jedan pacijent vise.
    A sto se tice toplog obroka vec jako dugooooo ga nema.... tako da zaposleni u KC ne dobijaju niti takozvani topli obrok, niti tu hranu o kojoj se prica. Ukinut je taj jedan obrok dezurnom doktoru, dok ostali jedu nista.....Ne dryim stranu lekarima, ali sto se hrane tako stoje stvari... Hvala,,,,,,
  • Dezurstva

    20.06.2014 13:20
    nisu
    za dzabe!
    Sem toga, volela bih da mi nadjete osobu koja stvarno radi punih 24 sata, kako im i pise za dezurstvo. Odrade maksimalno oko 15. Smanjite im to na smene od 12 sati, placajte normalno i ustedecete.
  • milina

    20.06.2014 13:10
    uh
    Uh, kakav negativan stav prema pacijentima. Brrrrrrrrr.
  • 20.06.2014 12:55
    cccc moze li gore???
    samo nek komsiji crkne krava... a gde lekar u 2 ujutru u dezurstvu da kupi hranu? nadam se da ce vam zatrebati bas onda kad bude prosetao do futoske da kupi da jede. kakav smo svet cccc
  • Betanija

    20.06.2014 12:49
    Zna
    se zasto dezuraju pomenuti. Za koju paru od porodilja. A cesto dobiju i hranu, pice, poklone, parfeme... Ne verujem da bilo ko od vozaca dzipa jede tu hranu iz bolnice.
    Ali zato ostalo osoblje ima samo za to.
    I njih bi mogli da procesljaju zbog finansija, kad bi bilo volje. Pa kad se vidi kako neki lekari za svoj dan pregledaju 2 do 3 pacijenta, a neki kao dr House preko 20, onda neka odluce.
    Samo nema volje za tako nesto.
  • Slavko

    20.06.2014 12:32
    Ajde prvo da gospoda lekari priznaju da se njima posebno spremala hrana i da dok bolesnici jedu što već jedu 30 godina gospodi se meni menja sezonski i veoma je izdašan samo što ovde sigurno neće priznati.KO mene pita gde je moja hrana na poslu ili da li ja smem da izađem da kupim i pojedem. Imam topli obrok u plati i to je to. Da li ću doneti od kuće ili se snaći nekako moja stvar. Izivljavanje gospode u belim mantilima prevazilazi svaku granicu. Svakako sam mišljenja da tu oazu mita, korupcije i nehumanosti koju nazivamo KCV treba razoriti kao Kartaginu.
  • Boba Ns

    20.06.2014 12:14
    hrana
    Stvarno ne mogu da shavtim komentare, ali to je verovatno ne infrmisanost. te kako ja nemam ovo te kako ja nemam ono. Lekari trenutno rade dezursva za DZABE. jel to ok? pa po vame verovatno jeste. trebalo bi da uplacuju u fond da bi radili. Zatim ko od Vas ima obavezu da svake godine skupi 24 poena da bi uopste mogao da radi? ajde kada bi se to skupljalo na obukama u organizaciji klinike ili kako vec u mestu stanovanja lekara. ne gospodo to se organizuje na svakojakim mestima gde odlazak, hrana i ucesce na skupu mora da se plati ali od strane lekara. to nigde na svetu nema, pa kad poslednji lekar napusti srbiju onda cemo videti ko ce vam biti kriv. u zemljama u okruzenju plate lekara su najmanje tri do cetiri puta vece od proseka. tada bi razumeo da se iz sopstvenog dzepa finansira sve ali ovo je najblaze receno svinjarija
  • ab

    20.06.2014 11:58
    Kritizeri i ljubomorni
    A kad dodjete ne daj boze u KC onda cete da se zalite na osoblje ili da govorite drugacije...pi
  • 20.06.2014 11:58
    joj, ovi negativni komentari ovde!
    kao da je u pitanju neka super hrana, neki specijalitet, svi im zavide na tom obroku koji su imali, da tamo ne crknu u toku noci dok nadgledaju bolesne i nemocne!
    a ono tamo neki masni narezak. virsla i grozni caj od secera...
    i plate im smanjili, a njihov posao je najodgovorniji na svetu, cuvaju ljudske zivote!
    oooo, gde mi zivimo?!
    a verovali ili ne, i u ovakvim uslovima ima divnih lekara koji su predani svom poslu, i neizlecivi su entuzijasti, i hvala im na tome :-)
  • AleXNS

    20.06.2014 11:39
    Agonija
    sada cu ja malo da trolujem ovo, da li je iko od vas procitao tekst, ili mozda isao u KCV?
    Da li se mozda neko od vas seca na sta lici prijem bolesnika ako ima vise od 50 godina?
    Da zao mi je sestara, njihove plate jesu male za kupovinu hrane, ali mislim da iz budzeta vec dobijaju naknadu za topli obrok.
    Treba ukinuti hranu i u skupstini za jeftine pare, ali ja ne mogu da zaboravim ishranu trudnica u porodilistu, lose uslove u kojima pacijenti leze.
    Ne mogu da zaboravim jednom mesecno zakazivanje koje tera na cekanje od po nekoliko sati.
    Kada zovete Hitnu pomoc, jedno od pitanja je koliko osoba ima godina.
    Vecina hirurga radi i u privatnim ambulantama, pa cete cesto dobiti vizitkartu od te ambulante....
    Zao mi je onih koji su entuzijasti, ali zar nije jednostavnije da se otvori restoran(poput studenstkog) gde ce zaposleni imati prava da kupovinu obroka, recimo bez PDV-a ili slicno...

    Mislim da se ovde malo pogubilo moralnih normi,
    Ako hoce beneficije, onda ne mogu da rade i na vise razlicitih radnih mesta, da se mandatno bebe izlazu bolestima u cekaonicama za ne potreban ultrazvuk glave.

    Hajde da pricamo i o ovom delu postenije nego sto jeste...
  • alo,alo

    20.06.2014 11:30
    trebovanje je ukinuto
    iz samo jednog razloga-upravnom odboru RFZO nedostaje sredstava za kupovinu benzina za sluzbena vozila koja inace koriste u privatne svrhe !
    ps-s obzirom kakva je hrana,lekari i sestre, i nisu osteceni-produzili su sebi zivot !
  • nisite

    20.06.2014 11:25
    jauzne
    u alu kutije,ili u skupstine srbije za pola dzabaka-ha
  • Valerija

    20.06.2014 11:24
    @Andrija Srek
    po Zakonu o radu naknada za topli obrok je uracunata u platu
  • 20.06.2014 11:24
    svima vama koji se zalite na ovu i neke slicne odluke zelim da pre ili kasnije zavrsite u privatnom sektoru pa tamo jedite i uzivajte koliko hocete . sram vas bilo!!!!!
  • 20.06.2014 11:24
    Hahaah lekari rade 24 ili cak 32 casa covece posle 14 casova nema nikoga u bolnici samo dezurni a njih nigde nema.
  • 20.06.2014 11:18
    Cemu ovoliko negativnosti?
    Lekari koji dezuraju nemaju pravo da napuste radno mesto da bi skoknuli do prve pekare po burek i jogurt.
    Takodje cesto nemaju ni ispravan frizider (a ni dovoljan broj istih) da bi mogli da donesu hranu od kuce - osim ako ne mislite da treba da je drze u hladnjaci u mrtvacnici...
    Na zalost, u majcici Srbiji je pljuvanje po lekarima postalo nacionalni sport u kom svi vole da ucestvuju i svi su jako dobri u tome.
    Svi imamo lekara na kog smo kivni i zbog kojeg smo zamrzeli celu tu profesiju ali likovati nad cinjenicom da su im uskraceni obroci za vreme smene od 24 casa je stvarno nisko....
    Tim pre sto nisu u pitanju "nosorozi i zirafe" vec je to ista hrana koju dobijaju i pacijenti (ko je lezao u KCVu zna koliko je "ukusna" i "kvalitetna" ta hrana!!!)
    Zaista se pitam zasto mladi lekari napustaju ovu divnu zemlju i ovaj divan narod prepun ljubavi!!!

  • Andrija Šrek

    20.06.2014 11:17
    @ - -
    Ne razumem - čega da li mi je malo?
    Ako mislite na to koliko se plaćaju dežurstva - neka dežurstva jednostavno nikakve pare ne mogu platiti.
    Bombonjere ne jedem, zbog dijabetesa.
  • Mirko

    20.06.2014 11:15
    Porodilje
    Eto zašto porodilje nemaju šta da jedu...

    Malo je lekarima što ih podmićuju, još
    treba i obroke svoje da im daju.
  • vest

    20.06.2014 11:15
    neka drzava obezbedi menzu u kojoj osoblje moze kupiti hranu isto kao u menzama pokrajihskog izvrsnog veca i u skupstini srbiji gde komplet prvorazrednog rucka staje 200-250 dinara i sigurno niko od osoblja nece jesti tu pomiju koju bolesnici dobijaju.
  • 20.06.2014 11:07
    Realno se verovatno niko nije ni tukao za te splacine!
  • 20.06.2014 11:06
    No na kontejner? Blago nama...

    Čujem da se u Norveškoj traži medicinsko osoblje, pa drugovi i drugarice razmislite o promeni radnog mesta sa sve državom.
  • 20.06.2014 11:00
    Ako jedu potpuno identicnu hranu koju i pacijenti dobijaju ja im ne bih ukidao pravo na obrok. Medjutim, ako za njih posebno spremaju becke snicle, govedji odrezak, karadjordjeve snicle, punjene pljaskavice, krompir ispod sača, šopske salate, špagete bolonjeze, . . . onda neka plate iz svog dzepa.
  • mhm

    20.06.2014 10:57
    Super, sa'ce se jos vise korumpirati jer ce imati sebi opravdanje kako moraju da kupuju i hranu za sebe.
  • Igor

    20.06.2014 10:49
    Dao bih da biraju da li hoce hranu ili stavku "topli obrok" na plati. Posto sada ispada da jedu duplo od ostalih.
  • 20.06.2014 10:49
    HM
    Koliko para dobijaju na ime dežurstva mogu i pacijentima da kupuju obroke!
  • 20.06.2014 10:41
    nedajte im ni vodu da piju
    Uskoro ce im verovatno zabraniti i da piju vodu , ona se isto placa iz budzeta. Ovde se diskutuje o nebitnim stvarima .Ljudi ne stedi se na hrani za osoblje , gladan covek nemoze da radi . Treba ispitati nabavku lekova i opreme za bolnice tu se otima i rasipa.
  • 20.06.2014 10:33
    Neka odbiju svi da dežuraju bez obezbeđena tri obroka. Ko sem magarca može da radi 24 časa bez hrane. Da napuste dežurstvo da bi otišli negde nešto da pojedu ne mogu. Sledeća je mera ukidanje plaćanja dežurstva da bi im dali neke splačine.
  • -

    20.06.2014 10:31
    -
    Andrija Šrek - ??
    malo li vam je?

    uzmite bombonjere
  • S.

    20.06.2014 10:30
    @Andrija Šrek, po zakonu o radu nemate (tj. poslodavac) pravo da radite 24-32 sata tako da taj zakon vec tu pada u vodu.
    Sa druge strane, naravno da imate pravo na obrok. Imate pravo da jedete, ne da dobijete hranu. I u 8h smeni imas pravo na pauzu (bilo da je koristis za obrok ili ne) ali ne i samu hranu. Nju obezbedjujes sam. I to je tako na svim radnim mestima. Nema razloga da neko bude povlascen.
    Druga je stvar ako neka privatna firma odluci da obezbedi zaposlenima hranu. To je stvar vlasnika firme i opet ne predstavlja pravo radnika nego beneficiju obezbedjenu od strane firme.
  • pa sta bi

    20.06.2014 10:30
    hteli
    nijeste bre u skupstinu-ha
  • Marko

    20.06.2014 10:19
    Pa sto bi i jeli za dzabe? Ko meni placa hranu dok sam na poslu???? I to sam srecan kad uspem da uhvatim pauzu da uopste odem da pojedem nesto...
  • Zvelle

    20.06.2014 10:19
    A zašto bi ....
    U strukturi plate postoji nešto što se zove TOPLI OBROK i on se uređuje opštim aktom i predstavlja određeni procenat od osnovne plate. Ako ja mogu da od svoje plate sebi kupim ili ne kupim šta ću da jedem taj dan (a ima dana kada prosto nemam, tamo oni poslednjih par dana pred platu se bogami i dešava) a radim smenski rad (i vikendom), zašto bi se kod njih drugačije vrednovalo? Kao oni su medicinski radnici? Kao oni su nešto posebno? Gledano sa aspekta čitanja budžeta to jeste namenska stavka ishrana pacijenata a zaposleni se hrane od stavke topli obrok koju dobijaju u okviru plate. Kao što to rade i drugi zaposleni koji bar imaju sreću da dobijaju platu. Pa koliko pretekne za prehranu na poslu toliko otvoriš usta. A i nadobijaju oni, pogotovu tamo po odeljenjima, donose ljudi kada dolaze u posetu, pa tutneš malo eto da obrati pažnju na onog tvog nesrećnika što tamo leži. Neka se odreknu dela onog što rade komercijalno pa ostave za ishranu ljudi na dežurstvima.
  • S.

    20.06.2014 10:18
    @Ljosa, a po cemu biste bili posebni u odnosu na druge zaposlene pa da oni donose hranu a vi je dobijate?
  • pacijen

    20.06.2014 10:17
    .......
    dno
  • Гордана Којић

    20.06.2014 10:15
    СИНДИКАТИМА!
    ПРОБУДИТЕ СЕ!!!
  • Lignjoslav Pipak

    20.06.2014 10:08
    Kim Dzong Vucic
    Pa glavonje moraju da ocuvaju svoju finansijsku poziciju. Nije dzabe Vucic opremio svoj dvorac u Jajincima sa vinskim podrumom. Samo ta vina sto ima tamo da se rasprodaju, imali bi da zakrpimo budzet. A jadni ljudi, i pacijenti, i osoblje, i doktori, a i svi drugi koji nisu pijavice ovog sistema, neka pocrkaju...
  • Andrija Šrek

    20.06.2014 10:06
    ??
    Pa dobro, ni ne treba da se hranimo iz budžeta namenjenog za ishranu pacijenata. Ali, zar tokom prekovremenog, 24-satnog rada (koji se nekada produži i na 32 sata), nemamo pravo na obrok(e), po nekom zakonu (o radu, npr.)?
  • ljosa

    20.06.2014 09:54
    OPA BATO
    Smanjili plate a sad i na dezurstvo da nosimo uzinu!
    Samo cekam odluku pa da pacijente vodimo svojoj kuci da se operu i okupaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna